2011 m. balandžio 16 d., šeštadienis

SVARBU!!!!!!

Norint išvengti klaidų, prieš perkant bet kokią kosmetikos priemonę, reikėtų sudaryti priežiūros strategiją. Būtina nuspręsti: ko reikia būtent Jūsų odai? Nuo ko ją reikėtų apsaugoti? Kurias problemas išties gali išspręsti kosmetika, o kur teks naudoti intensyvesnio poveikio priemones? Kokius trūkumus išvis įmanoma pašalinti ir kiek tai atsieis?
Paprasčiausia strategijos kūrimą pavesti, savaime suprantama, geram kosmetologui, tačiau tai ne visada yra įmanoma dėl daugelio priežasčių, tačiau skyrus laiko populiarių kosmetologijos knygų ir straipsnių skaitymui, į daugelį klausimų galima atsakyti pačiai.
Paskui reikėtų susidaryti kosmetikos priemonių, sprendžiančių pasirinktas problemas, sąrašą, pasižymint pageidautinas kremo sudedamąsias dalis. Praverstų susidaryti ir vengtinų medžiagų sąrašą. Paskui galima susidaryti priemonių, kurių nepirksite, kad ir kaip viliojančiai jos atrodytų, — tiesiog dėl to, kad jos jums nereikalingos.
Pavyzdžiui, jei perkate priemonę odos stangrinimui, ar reikia pirkti dar ir drėkinantį kremą? Viskas priklauso nuo to, ar jūsų oda yra pernelyg sausa (jei taip, jums reikalingas specialus drėkinantis kremas), ir ar priemonėje „nuo raukšlių“, kurią perkate, yra drėkinančių priedų (jei oda nėra sausa ir kreme yra drėkiklių, papildomai drėkinantis kremas nereikalingas).
VISAS PRIEMONES GALIMA SUSKIRSTYTI Į
Apsaugančios, tai
medžiagos,kurios saugo odą nuo jai kenkiančių išorės veiksnių. Šioje grupėje yra apsaugos nuo saulės ir UVB , antioksidantai- slopinančios laisvųjų radikalų poveikį, drėkinančios priemonės.
Šiomis priemonėmis reikia pradėti naudotis įmanomai anksčiau, nepriklausomai nuo odos tipo. Kuo mažiau bus pažeidžiama oda, tuo lėčiau ji sens ir turės daugiau jėgų kovoti su ligomis ir pažeidimais.
Pagražinantys realybę, tai
priemonės, pagerinančios odos išvaizdą. Daugelis moterų šios grupės preparatų sukeltą laikiną odos išvaizdos pagerėjimą laiko jų efektyvumo įrodymu. „Mano oda iškart atsigavo, raukšlelės kažkur dingo, oda tapo stangri...“, — tokie atsiliepimai neretai sutinkami forumuose, aptarinėjančiuose kosmetikos priemones .

Tačiau greitas odos išvaizdos pagerėjimas dažniausiai būna sukeliamas emolentais (medžiagomis, įsitvirtinančiomis paviršiniame, raginiame sluoksnyje, išlyginančiomis ir minkštinančiomis odą) bei drėkinamosiomis medžiagomis.
Remontuojantys, tai
priemonės, greitinančios pažeistos odos gijimą, stimuliuojantys jos atsinaujinimą. Šioje grupėje yra priemonės odos šveitimui (pilingui), kosmetika su retinoidais (vitaminu A ir medžiagomis, veikiančiomis odą panašiai, kaip vitaminas A). Barjeriniai kremai, tai yra kremai, atstatantys hidrolipidinį odos barjerą, augaliniai aliejai, turintys ląstelių „statybinių“ medžiagų, ir ekstraktai, turintys stimuliuojantį poveikį ir kt.
Valantys
Priemonės, galinčios tirpdyti riebalus ir nešvarumus ir šalinti juos nuo odos. Su šia preparatų grupe reikia elgtis itin atsargiai, nes daugelis jų gali pažeisti odą.
Sąrašą galima būtų pratęsti, nes kosmetikos priemonių pasaulis labai įvairus. Bėda tik, kad labai dažnai iš kosmetikos priemonės anotacijos neįmanoma suprasti, ką ji iš tiesų daro odai. Tarkime, perskaičius ant kremo pakuotės, kad jis „išlygina smulkias raukšles, suteikdamas odai spinduliuojančią jaunystę ir šviežumą“, nereikia iškart manyti, kad kalbama apie kokius nors ilgalaikius pokyčius.
Labiau tikėtina, kad kremas laikinai pakeis paviršinio odos sluoksnio savybes taip, jog raukšlės taps nepastebimesnės. Savaime suprantama, pirkėja, priimanti tokių kremų teikiamą vaizdą už tikrą pinigą ir tikėdamasi tokiu kremu pašalinti raukšles ir sulėtinti senėjimą, bus stipriai nuvilta.
Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad ingredientuose susigaudyti neįmanoma — juk daugelio pavadinimai tokie sudėtingi! Tačiau kiek pasitreniravus, galima išmokti bent jau nustatyti ar kosmetikos produkto sudėtis atitinka teikiamus pažadus. Žemiau išvardinamos medžiagos, geba suteikti odai ne tik laikiną, bet ir ilgalaikį pagerėjimą.
Antioksidantai.
Saugo nuo odą žalojančio laisvųjų radikalų poveikio. Kadangi būtent laisvieji radikalai laikomi pagrindine odos senėjimo priežastimi, norintiems pratęsti savo odos jaunystę antioksidantai būtini. Labiausiai paplitęs antioksidantas yra vitaminas E (tokoferolis). Tačiau patikimesnę apsaugą suteikia augalinės kilmės polifenolių grupės antioksidantai – flavonoidai.
Ypač poveikiu išsiskiria žaliosios arbatos, vynuogių, citrusinių vaisių, obuolių, pajūrio pušų (piknogenolis), rozmarino, ženšenio flavonoidai. Naudingi antioksidantai yra koenzimas Q10 (antioksidantas, saugantis nuo pažeidimų mitochondrijas – ląstelių energijos stotis) ir alfa-lipoinė rūgštis, tirpstanti ir riebaluose ir vandenyje, bei gebanti atkurti kitų antioksidantų aktyvumą.
Natūralūs aliejai, turintys nepakeičiamųjų riebiųjų rūgščių (omega-3 ir omega-6). Šios riebiosios rūgštys nesusidaro organizme ir turi būti gaunamos iš aplinkos. Jos neleidžia išsausėti odai ir mažina jos polinkį į uždegimą. Keletas pavyzdžių: vaistinės agurklės, nakvišos, juodųjų serbentų, avokado, kviečių gemalų.
Gamtiniai polimerai
geba surišti vandenį ir ant odos sudaro pusiau laidžią drėkinančiąją dangą, kuri ne tik drėkina, bet ir spartina pažeistos odos atsistatymą. Tokios savybės būdingos hialurono rūgščiai, ksantano dervai, ceratonijų dervai, alijošių geliui, vandens augalų polisacharidams.
Odos keitimosi ir atsinaujinimo stimuliatoriai,
tai yra medžiagos, spartinančios odos ląstelių dalijimąsi ir stimuliuoja kolageno ir kitų svarbių struktūrinių elementų sintezę.
Tai yra kai kurie biologiškai aktyvūs peptidai (baltymų fragmentai, susidedantys vos iš kelių aminorūgščių ir atliekantys signalinę funkciją), pavyzdžiui, turintys vario peptidai, palmitoilpentapeptidas (Matrixyl) ir įvairūs augimo faktoriai, bei kai kurios kitos medžiagos, pavyzdžiui, DNR natrio druska, kinetinas, vitaminas C.
Augimo faktoriai kosmetikoje gali būti ir sudėtingų gamtinių mišinių sudėtyje – placentos ir ikrų ekstrakte, amniotiniame skystyje, audinių ir ląstelių ekstraktuose. Atsinaujinimo stimuliatoriai yra ir alfa-hidroksirūgštys, skatinančios senos odos atsiskyrimą. Į kosmetiką dažniausiai dedama glikolio rūgštis, kurios kreme turėtų būti apie 10%, kad priemonė būtų veiksminga.
Gamintojai, į kosmetiką dedantys pakankamą kiekį glikolio rūgšties, dažniausiai tai nurodo ant pakuotės (pavyzdžiui „sudėtyje yra 8% glikolio rūgšties“). Jei koncentracija nenurodoma, labai tikėtina, kad rūgščių ten yra pernelyg mažai.
Sudėtingiau su retinoidais (jiems priskiriamas vitaminas A ir jo analogai). Odos atsinaujinimo stimuliavimo savybėmis pasižymi daugiausia farmokologinių ingredientų grupės retinoidai .(avyzdžiui, retinolio rūgštis)Kosmetikoje jie nenaudojami, vietoje jų galima pamatyti vitaminą A (retinolį) ir jo eterius (retinilpalmitatas, retinilo acetatas).
Kad šios medžiagos darytų kokį nors poveikį, jų koncentracija turi būti ne mažesnė, nei 0,1%. Deja, plataus vartojimo kosmetikoje (ne profesionalioje), tokios koncentracijos praktiškai nerandamos.
Dar vienas žinomas odos atsinaujinimo stimuliatorius yra vitaminas C (askorbino rūgštis), tačiau jis kosmetikoje labai greitai suyra.
Kad nesuirtų, profesionalioje kosmetikoje naudojamas ampulių formos vitaminas C arba specialiai pagaminti flakonai, kuriuose vitamino C milteliai su pagrindu sumaišomi tik patekimo ant odos momentu.
Stabilesni yra kai kurie vitamino C junginiai, pavyzdžiui, kalcio askorbatas, etiketėse paprastai žymimas prekybiniu pavadinimu Ester-C, arba magnio fosfato askorbilas.
Jei kreme yra nors kai kurios paminėtos medžiagos, galima viltis, kad kremas duos naudos. O jeigu tuo pačiu jis dar ir momentiškai pagerins odos išvaizdą, tai yra tik pliusas. Juk būtent išorinio odos vaizdo gerinimas, o taip pat nuotaikos pataisymas, savikliovos stiprinimas ir yra pagrindinė kosmetikos užduotis.
Saugumo taisyklės.
Nors daugumas sensacingų pranešimų apie vienų ar kitų kosmetikos ingredientų daromą žalą neišlaiko kritikos, kosmetikos priemonėse gali būti medžiagų, pažeidžiančių odos ląsteles ir sukeliančias alergines reakcijas. Todėl rekomenduojama laikytis šių kosmetikos naudojimo saugumo taisyklių:
- Prieš naudojant bet kokią naują kosmetikos priemonę, būtinai atidžiai perskaitykite anotaciją. Ši rekomendacija ypač svarbi, bandant naują dezodorantą-antiperspirantą, odą balinantį kremą, depiliacinį kremą, plaukų dažus ar priemones naminiam cheminės šukuosenos darymui.
- Atlikite galimos alerginės reakcijos testą: užtepkite nedaug tikrinamos priemonės ant vidinės alkūnės pusės ir palikite 24-ioms valandoms. Jei per parą atsiras raudonis, perštėjimas ar pūslelės, preparato nenaudokite.
- Jokiu būdu netęskite kosmetikos naudojimo, jeigu ji erzina odą sukelia perštėjimą, paraudimą ir pan. Jei nesate tikri, būtent kuri priemonė sukėlė alerginę reakciją, laikinai nustokite naudotis kosmetika visai. Jei darėtės cheminę šukuoseną ar dažėtės plaukus, išplaukite juos švelniu šampūnu, kad visiškai pašalintumėte naudotų priemonių likučius.
Atsisakykite bet kokių valančių putų, želių, maitinančių ir toninių kremų. Odos reakcijai praėjus, atlikite aukščiau aprašytą alerginės reakcijos testą su visomis, norimomis naudoti, priemonėmis. Naudokite tik nesukeliančias odos suerzinimo.
- Jeigu, nustojus naudoti kosmetiką, būklė nepagerėja, kreipkitės į gydytoją kosmetologą arba dermatologą. Pasiimkite ir parodykite jam visus keliančius jums įtarimą preparatus. Alerginė reakcija gali atsirasti ir po apsilankymo kosmetikos salone. Jei nutarėte apsilankyti pas dermatologą, tai lankytame salone iš kosmetologo sužinokite, kokios priemonės buvo naudotos ir paprašykite jų pavyzdžių – jų gali prireikti testų atlikimui. Pasistengti išsiaiškinti, kas konkrečiu atveju buvo nutikę – alergija ar odos suerzinimas. Jei reakcija atsiranda kaskart ir net panaudojus labai mažą priemonės kiekį (lašelį), tai yra alergija. Jei reakcija kartais atsiranda, kartais ne, nelygu panaudotos priemonės kiekis ir jos buvimo ant odos laikas – tai suerzinimas.
- Daugelis mano, kad nepageidaujama reakcija gali kilti tik nuo naujos kosmetikos. Taip nėra. Pasitaiko, kad oda „pražysta“ ir nuo įprasto kremo, kuriuo naudojotės nuolatos, keletą metų. Alerginis hiperjautrumas gali atsirasti bet kuriuo laiku. Be to, gamintojai kartais keičia receptūrą, prideda į kosmetikos priemones naujų ingredientų.
- Ypač atsargiai elkitės su bet kokiomis priemonėmis, skirtomis akims. Pavyzdžiui, ant vidinio voko krašto ar po blakstienomis ant apatinio voko kosmetiniu pieštuku nubrėžtas kontūras gali susikaupti prie ašarų liaukų kanalų, juos užkimšti ir tapti infekcijos priežastimi. Atminkite, perlamutrinių ar blizgių šešėlių, atsparaus vandeniui ar pailginančio blakstienų tušo sudėtyje yra smulkių dalelių ir prailginančių nailono gijų. Šios smulkios dalelės gali pakliūti į akį ir sukelti uždegimą. Niekada ir niekam neleiskite naudotis savo kosmetika. Naudokite švarų aplikatorių, kai parduotuvėje bandote naują priemonę.
- Niekada neskieskite kosmetikos priemonių vandeniu ar seilėmis, kad grąžintumėte ankstesnę konsistenciją. Tokia „procedūra“ provokuoja greitesnį mikrobų dauginimąsi. - Jei pastebėjote, pasikeitusią kosmetikos konsistenciją pavyzdžiui, išsisluoksniavimą, akitusią spalvą ar kvapą, išmeskite ją. Ilgainiui konservantų poveikis silpsta ir jie nebegali kovoti su bakterijomis.
- Sandariai uždarykite visus flakonus ir indelius su kremu. Jei kremą tepate rankomis, prieš liečiant jį, kruopščiai jas nuplaukite ir (būtinai!) gerai nusausinkite. Tačiau geriausia kremą iš indelio imti specialia lentele.
- Esant net mažiausiam akies uždegimui, atsisakykite bet kokios dekoratyvinės kosmetikos: tušo, kontūrinio pieštuko ir pan. Nelaikykite kosmetikos saulės šviesoje ir prie šilumos šaltinių. Šviesa ir šiluma ardo konservantus.
- Jeigu oda jautri, atsargiau elkitės su kosmetika, turinčia kvepalų. Pavyzdžiui, jei išsimaudėte vonioje su aromatinėmis putomis, paskui nusiprausėte duše su maloniai kvepiančiu dušo žele ir procedūrą baigėte parfumuotu purškalu ant viso kūno, alerginės reakcijos tikimybė gana didelė.
- Atminkite, erzinantis kosmetikos poveikis priklauso nuo odos pralaidumo. Po karštos vonios (ypač su putomis), odos šveitiklio, gilaus odos valymo priemonių su stipriais tirpikliais ir t. t. panaudojimo, odos suerzinimo, naudojant kosmetiką, tikimybė ženkliai išauga. Todėl prieš atsisakydami kosmetikos priemonės, pabandykite ją panaudoti kitoje situacijoje.

1 Komentarai (-ų):

Ties 2012 m. vasario 4 d. 07:02 , Blogger RAIMONDA rašė...

:)))

 

Rašyti komentarą

Užsisakykite Rašyti komentarus [Atom]

<< Pradinis puslapis